Treceți la conținutul principal
CICLUL VIEȚII

Stimatele mele doamne, frumoasele mele dragi, vi s-a întâmplat vreodată să vă bucurați din toată inima, până la nivel celular de faptul că v-a venit ciclul să să aveți chef să sărbătoriți acest lucru?!!!




Realizată de Emma Arvida Byström
https://www.vice.com/en_us/article/kwn34w/there-will-be-blood



Nu, nu pentru că menstruația era alternativa la o altă realitate pe care nu doreați să o acceptați, ci doar pentru că asta vă confirmă faptul că trăiți, că sunteți sănătoase, că sunteți voi, femei până la ultimul strop al ființei voastre. Să vă uitați la roșul acela intens și să simțiți cum curge viața prin voi.

Câte dintre voi v-ați bucurat că v-a venit ciclul? Are cineva amintiri plăcute din prima lună în care a devenit tehnic femeie? Eu îmi amintesc că prima dată i-a venit ciclul prietenei mele Aura și explicația alor mei a fost că este mai dezvoltată. Știu că eram afară, la joacă, în fața blocului, și, inițial a crezut că s-a murdărit de rugină de pe bicicletă. Apoi ne-am gândit că se poate să fie ciclul, despre care auzim câte ceva de la prietenele noastre mai mari, dar nimic de bine. Ciclul meu a venit pe la vârsta de 13 ani și mi-am trecut data pe un abtibild, în interiorul ușii unui dulăpior în care îmi țineam caietele de școală. Îmi spusese mătușa mea că este important să rețin când mi-a venit ciclul și acum realizez, când scriu, că în acest context mi-a venit și următoarea programare: "Ți-a venit devreme, ca și lui mamaie, o să intri devreme la menopauză". Ce credeți că s-a întâmplat cu acest program, am manifestat ceva la 40 de ani ?!! Ba bine că nu! 

Am ajuns la medic, după câteva luni cu câte doi stropi și am primit vestea că mi s-au atrofiat ovarele și intru în ceea ce se numește menopauză timpurie. Nu am acceptat acest diagnostic, pentru că realizam deja, că este mai mult decât atât, că am un corp dotat cu o inteligență fantastică și el îmi spune că ceva nu este în regulă, dar poate fi rezolvat. Și iată-mă din nou funcțională și fericită să las viața să curgă prin mine și din mine în Univers și înapoi. Fericită să descopăr de unde îmi iau cea mai mare putere.


Realizată de Emma Arvida Byström
https://www.vice.com/en_us/article/kwn34w/there-will-be-blood




Apoi îmi aduc aminte cu oroare de primul meu contact cu ceea ce înseamnă a avea grija de tine, când ești în această perioadă. Probabil multe tinere o să considere o barbarie să spui că îți făceai bandaje igienice dintr-un sfert de pachet de vată, pe care il ambalai în tifon (deși cred că asta era varianta de lux, pentru că mama văzuse asta la maternitatea unde lucra și îmi spusese și mie că așa se face corect un bandaj igienic - pe atunci nu exista încă termenul de absorbant sau tampon) și îl păstrai cu greu la purtator. Uitați de aripioare și lipit pe chiloței! Era o adevărată dovadă de măiestrie să îl păstrezi la locul lui, între picioare, eram mereu presate de grija de a nu ne păta. Pe lângă dureri, era disconfortul faptului că acea fașă era extrem de mobilă și incomodă, mare, greoaie și nu stătea niciodată la locul ei. Cele care nu ați trăit acele vremuri, puteți face acest experiment în casă. Apoi incercați să vă luați pe voi o pereche de pantaloni. Acum stau și mă gândesc dacă nu cumva acesta era scopul uniformelor cu pantaloni. Asta pentru că mă întreba una din fiicele mele zilele trecute de ce naiba purtam sarafanele acelea de uniformă cu pantaloni. Pai, de aceea, ca să putem ascunde cărămizile din pantaloni din perioadele "delicate". Nu am înțeles niciodată de ce naiba i se spune perioada delicată, în condițiile în care atunci suntem în apogeul feminităților noastre, suntem ca un tzunami de energie. Poate chiar asta era ideea, să nu realizăm câtă forță avem atunci, astfel că ne-am transformat în "sexul slab". Asta iar este o afirmație menită să ne lipsească de puterea noastră.

Și am mai prins o perioadă și mai drăguță când nu se mai găsea vată. Legenda urbană a fost aceea cum că a fost descoperit un lot de vată contaminată cu e-Coli și de aceea a fost retraasă de pe piață. Dezastru!!!! Vă reamintesc: nu existau tampoane, foloseai ca singură resursă vata. Ce am făcut? Îmi amintesc că patul meu avea o ladă destinată lenjeriei de pat. Bunica mea ținea acolo haine vechi, curate, dar pe care nu le mai foloseam. A scos de acolo vreo două perechi de izmene vechi ale bunicului meu și m-a învățat cum să le tai sub forma de mini-scutece. Le foloseam, după care le spălam, le fierbeam și le călcam, apoi le refoloseam. Deși nu era o plăcere să fac asta, mai ales că, asemeni tuturor fetelor din generația mea, mi se părea că ciclul era ceva scârbos, acele bandaje mi s-au părut o variantă mult mai practică decât vata. Nu erau la fel de voluminoase și nu mai alunecau pe lenjeria intimă. O perioadă, au fost o binecuvântare. Când a revenit vata pe piață, am găsit soluția perfectă. Am tăiat toate badajele rămase în fâșii late de o palmă și înveleam cu ele vata, în loc de tifon, să nu mai alunece și să evit să mai folosesc la fel de multă. 

Și într-o bună zi, s-a produs miracolul. Au venit ajutoare din străinătate la maternitatea unde lucra mama, iar eu am primit în dar primele absorbante din viata mea. Erau uriase, pentru că erau pentru lehuze. Le-am tăiat cu grijă, le-am făcut potrivite pentru lenjeria intimă, apoi am adăugat un strat subțire de tifon, ca să nu se împăstie, prin lateral, continutul lor, după ce le-am tăiat. Și într-un final, târziu, au apărut primele absorbante pe piața românească, fără aripioare, dar magice.  Când au apărut și cele cu aripioare, aproape că uitam de perioadele de menstruație, așa simplu devenise totul. Simt ușurarea de atunci și încerc să înțeleg când a redevenit totul complicat și de ce am mers la ginecolog și am început să iau anticoncepționale, pentru că nu îmi începusem încă viața sexuală. Cred că a venit complicat pe fondul unor discuții cu alte femei, care spuneau că nu este normal să ai ciclu abundent, că unele au doar trei zile și așa este normal să fie (dacă nu mă înșel, și mama îmi spusese că ea avusese ciclu doar câteva zile, dar sigur eu semănam cu mătușa mea, la care dura o săptămână și o durea așa de tare că nu mai putea merge la școală). Și iată cum s-a născut un nou program, confirmat și paraft de autoritatea supremă - mama. Așa că a început domnia anticoncepționaleleor, am spus bye-bye feminității mele, contactului cu mine și am intrat în epoca de gheață Yang în care m-am manifestat ca atare. În traducere liberă, am scos masculinul la înaintare și am pornit la război. Cui i-am declarat război?! Feminității, desigur, dușmanul care mă făcea sexul slab. Eu voiam să fiu puternică, în schimb.


Realizată de Emma Arvida Byström
                                https://www.vice.com/en_us/article/kwn34w/there-will-be-blood 

V-ați gândit vreodată, dragi femei, că ciclul ne face magice, ne dă putere? Că în această perioadă suntem la apogeul energiei noastre? Gândiți-vă că în abisurile fluidelor menstruale atât de blamate și în sângele nașterii își găseste răspuns esența vitală a celei mai feminine forme de energie spirituală. Această formă care frizează misticul atinge fiecare femeie și o conectează, pe de o parte, cu tradițiile străvechi, cu ritualurile șamanice selenare, dar și cu rolul pe care și-l asumă, în noua paradigmă, femeia conștientă. Ceea ce poate nu conștientizăm este faptul că hormonii feminini joacă un rol central în abilitățile șamanice ale femeii. Înainte de, dar mai ales, în timpul menstruației, femei din lumea întreagă, secole de-a randul, au trăit și continuă să experimenteze cele mai puternice puteri vindecătoare. Pe măsură ce nivelul de estrogen crește în corpul nostru, nivelul neuo-transmițătorilor considerați cheie crește, mărind astfel cantitatea de adrenalină disponibilă pentru sesiuni de vindecare intense produse pe timpul nopții. 
Îmi dau seama abia acum ce revelații minunate am avut în săptămâna aceasta binecuvântată, în care m-am bucurat de viața din corpul meu, câtă energie am avut și câtă putere creatoare. Mai mult, m-am suprapus și peste un ritual de lună nouă, în 26 decembrie, și o eclipsă de soare, cum, de altfel, era firesc și natural să fie. 
Vă reamintesc că toată materia se mișcă în funcție de energia Lunii, iar aceasta are o influență puternică asupra corpurilor noastre spirituale, pentru că este cel mai apropiat element astronomic de Pământ. Iar Luna Plină ne oferă cele mai profunde energii pe care le putem absorbi, în timp ce Luna Nouă are cea mai puternică energie.  O varietate de culturi și religii obițnuiau să se închine lunii și chiar se foloseau de diferitele faze ale ciclului lunar ca de un calendar.  Spre exemplu, calendrarul chinezesc ține seama de ciclurile lunii, iar Anul Nou Chinezesc nu are o dată fixă, el cade întotdeauna în intervalul 21 ianuarie - 19 februarie, la a doua lună nouă după solstițiul de iarnă. Când va avea loc această a doua lună nouă? În 21 ianuarie, de ziua mea! Asta sincronicitate!!!! Mulțumesc, Univers!

Luna Nouă despre care vorbim atât reprezintă deci începutul ciclului de 29.5 zile lunare și un semnal pentru un nou început. Un așa-zis ciclul regulat al femeii se măsoară cam tot pe acolo, 28-29 de zile. În plus, ați mai remarcat un aspect? Dacă un grup de femei ajung să locuiască împreună (familie, internat, mănăstire, închisoare etc), la un moment dat li se sincronizează ciclurile. V-ati gândit de ce apare acest fenomen care are și un nume deja? Sinconizarea menstruației la femeile care locuiesc împreună se mai numește și efectul "McClintock", după numele Marthei McClintock, psihologul care a vorbit prima dată despre acest fenomen în anii '70. În pofida eforturilor depuse în acest sens, evident că lumea științifică a dezavuat această explicație, dar, vă spun, din proprie experiență, că este adevărat. Ciclurile fiicelor mele sunt sincronizate cu al meu, Știu exact perioada când să merg să refac stocul de tampoane. Martha explică acest fenomen prin infuența feromonilor, acestea fiind substanțe secretate de organism și care produc diverse reacții asupra altor organisme. Accepția general valabilă este că aceștia acționează asupra sexului opus, dar se pare că sfera lor de influență este mult mai mare decât ne dăm voie să acceptăm. Dincolo de rezultatele studiilor efectuate în acest sens, opinia mea este că aceste sinconizări pot fi afectate de diverse blocaje pe care femeile le au. Spre exemplu, în perioada în care eu luam anticoncepționale și îngropasem tot ceea ce însemna feminitate, nu aveam cum, la nivel de subconștient, să-i dau voie ciclului meu să se armonizeze cu ciclul copilelor mele, mai ales că multe luni nu am avut ciclu. Cred că mereu este indicat să avem imaginea de ansamblu și să nu ne lăsăm furați de dinamica polemicilor de dragul argumentului. 



Realizată de Emma Arvida Byström

https://www.vice.com/en_us/article/kwn34w/there-will-be-blood


Un alt aspect despre care doresc să vă vorbesc este așa-numitul Sindrom Premenstrual, cel cu care v-ați confruntat deja, poate, mare parte dintre voi, și pe care societatea modernă l-a inventat pentru de stigmatiza niște stări atipice prin care trecem în această perioadă sau sensibilitatea exacerbată pe care o manifestăm. Societetea occidentală ne-a convins că suferim de o boală, când, de fapt, trecem prin stări de conștiință extinsă, pe care doar biologia specifică corpului nostru de femeie le-a facut posibile. De câte ori nu ați auzit expresia: "Las-o că e la ciclu!", pentru a caracteriza un comportament insolit. Mă gândeam că și eu o folosesc pentru bărbații care îmi par ușor isterici. Programe, programe, programe, pe care le cărăm de bună voie, pătrate în care ne înscriem viețile, pentru că așa e bine, așa se face, societatea ne arată exact cărui pătrățel îi corespundem, nu mai este nevoie să ne batem capul și să gândim prea mult. Avem deja răspunsurile prestabilte. Ești sexul slab, treci printr-o perioadă delicată și suferi de Sindrom Premenstrual. Ești deja moartă și îngropată și cel mai trist este că noi femeile ne facem asta…. Câte dintre noi nu ne ascundem încă, atunci când sângerăm, câte dintre noi încă refuzăm mângâierea bărbaților noștri, pentru că ne considerăm murdare: nu suntem în apele noastre…Nu suntem în apele noastre, așa e, suntem în sângele nostru, în sângele strămoșilor nostru, sângele Vieții și al Creației. Prin noi curge astfel Trecutul, Prezentul și Viitorul. Ce ironic, nu (?!!!), suntem murdare de viață… pentru că sângele acesta este creator de viață. Vă dați seama ce dar de preț am primit și nu numai că îl disprețuim, considerându-ne pedepsite când vine această perioadă din lună, dar ne este și rușine că suntem vii, că ne curge viața prin și din noi. Acum îmi dau seama că la mine la serviciu, toate femeile din birou, în această perioadă a lunii, ne ducem la baie cu geanta sau ne chinuim să ne ascundem tampoanele prin buzunare, pe sub bluze, în mâneci. Dragi colegi bărbați, am un anunț important pentru voi! De aici înainte voi merge la baie elegant, cu tamponul în mână. Dacă se întâmplă să vedeți că am în mână un tampon și sensibilitățile voastre sunt lezate, puteți să priviți în altă parte. Și mamele voastre v-au născut tot datorită acestei binecuvântări numită ciclu menstrual. 

Așadar, vă dați seama, dragi femei, ce forță creatoare ar avea un grup de femei, toate sângerând și punându-și o dorință comună, manifestând împreună în aceeași direcție ?!!! Poate că de aceea acele cercuri ancestrale de surori sau surate au fost considerate sabat de vrăjitoare, pentru a avea un motiv să se scape de ele și de forța lor. 


Realizată de Emma Arvida Byström
https://www.vice.com/en_us/article/kwn34w/there-will-be-blood


Îmi aduc aminte că niciuna din fetele din copilăria mea nu a primit vestea menstrei cu bucurie, cu căldură și înțelegere, a primit doar o prevestire a celor mai cumplite rele, sângerare abundentă cruntă, dureri și riscul de a rămâne însărcinată. 3 din cele 7 năpaste biblice erau deja abătute asupra noastră doar pentru că deveniserăm femei. Și cum ai putea atunci să îmbrățisezi și să integrezi energia feminină în tine, cum să îți mai dorești să te manifești Yin, când ai fost educată că asta aduce doar durere și nefericire? Dacă mai prinzi și o slujbă unde se vorbește despre "Dumnezeu i-a zis Evei: Iți voi da dureri groznice când porți copilul în tântece, îți vei naște copilul în dureri...." ai pus cruce întregii energii feminine din tine.
Și cum aș fi putut atunci, la 19 ani, când am ajuns în Timișoara și când o doamna doctor (ca să vezi ironie!) mi-a dat anticoncepționale "să mă regleze", să nu mă fi bucurat de faptul că îmi diminuau perioada de chin? Le-am văzut ca pe o mântuire a blestemului lunar. Și douăzeci de ani, le-am luat cu sfințenie, cu excepția perioadelor în care am dorit să rămân însărcinată, adică mi-am dat voie să fiu femeie, să experimentez femininul, Yin-ul din mine. Rețeta perfectă pentru dezastru, nu-i așa ? Mie mi se părea, pe atunci, exact contrariul.Azi, la aproape 43 de ani, știu altceva, trăiesc și experimentez altceva. 

Și pentru că tot am vorbit despre vârstă, exat acum 30 de ani mi-a venit mie ciclul, exact acum 30 de ani acest subiect era tabu, nu discutam despre el, ne ascundeam în multe feluri când eram în perioada menstruației. Și iată că, după 30 de ani, în multe sensuri, lucrurile par să nu evolueze. Anul acesta sau anul trecut, la Colegiul Bănățean Timișoara, unde învață fetița mea cea mică, a venit o doamna psiholog (o aștept le terapie oricând dorește domnia sa) și, pentru a le vorbi fetelor despre ciclu și pentru a distribui tampoane, a scos toți băieții din clasă (!!!!!!!). Doamna psiholog, am înțeles că erați tânără și drăguță. Lucrați un pic și la capitolul feminitate. De ce scoatem băieții din acest context? Ei nu au mame? Nu au surori? Ei s-au născut din flori? Este adevărat, există analogia florii uterului în contextul în care înflorește și rodește ca o floare din regnul vegetal, dar, analogiile se opresc aici. Și acești băieți au fost născuți de mame care sângerează lunar, că de aceea au putut să îi creeze în pântecele lor. De ce să îi lipsim pe bărbații de mâine de înțelegerea energiei feminine, de ceea ce înseamnă feminitate și viață? De este tabu? De ce este rușine?
   


Chiar și Biblia consemnează sângele menstrual ca "floarea care precede fructul uterului". Floarea... Nu scârba, nu mizeria, floarea... 



"Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
şi nu ucid
cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc
în calea mea
în flori, în ochi, pe buze ori morminte."
(Lucian Blaga)

O femeie încă pe drumul feminității...un El Camino etern...

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

EU SUNT CEEA CE SUNT

EU SUNT CEEA CE SUNT Dragi prieteni, mă bucur să vă regăsesc după o absență atât de îndelungată de pe Blog. Sincer, în toată această perioadă nu am mai simțit nevoia să îmi expun opiniile, gândurile în acest fel. Părea că toată lumea are ceva de spus, de postat, de arătat și de promovat, încât m-am dedicat total mie și programelor de meditații care mi-au deschis uși și ferestre către lumea mea interioară. Dar nici despre asta nu o să vă vorbesc astazi. Îmi doresc mai degrabă să mă concentrez pe călătoria devenirii și chiar este vorba despre drum, ci nu destre destinație, pentru că nu o cunosc. Nu am idee unde am nevoie să ajung sau cum voi face asta, ci doar că drumul îmi aduce bucurie în suflet. Mulți dintre voi mă vedeți ca pe un bucătar iscusit și mă asociați cu ideea de " tipa aia care gătește fain ". Alții, care ați lucrat cu mine ca și terapeut, poate mă vedeți ca omul care a fost lângă voi, care v-a ghidat sau v-a ajutat. Cei care au fost în programele mele de nutriție
LISTA DORINȚELOR Este 1 ianuarie 2020 și probabil că ați intrat în Anul Nou " cum se cuvine ": ați avut pe voi ceva roșu, pentru noroc, ați avut cu siguranță bani, pentru prosperitate, ați lăsat bărbații să treacă primii pragul casei, că așa se face etc...Dar, poate, și multe dintre voi v-ați pregătit cu conștinciozitate liste de dorințe pentru anul 2020, rezoluții noi, așa-i? Pentru că este nevoie să ne scriem dorințele, dacă vrem să se materializeze..., așa spun specialiștii .... Oare? Este suficient atât? Să bifăm pe listă aceste must have-uri și să pregătim lista după care să așteptăm să se materializeze gândul? Vă întreb și eu ceva ce m-a întrebat și pe mine, la un moment dat, Maestrul meu: și de unde știți care din cele 60000 de gânduri, care ne invadează zilnic mintea, se va materializa?  Alea de pe listă, evident! Ești sigură?!!! Nu frica ta că unele dorințe sunt prea mari pentru a se împlini, nu oare teama că dacă obții jobul visat, va trebui să te muț
Cat de importanta este capra vecinului?!!!!! Petrec zeci de ore pe saptamana stand de vorba cu femei din anturajul meu si cu persoane care ma contacteaza pe facebook in urma postarilor mele. Intalnesc aceeasi frustrare si neputinta, mai ales in grupurile de suport, acolo unde o persoana reuseste sa dea jos multe kilograme si, in plus, sa isi modeleze frumos corpul in urma exercitiilor fizice. Photo by: @i_darkmoon (Instagram) Magia patratelelor de pe abdomen continua sa seduca si sa produca efecte asupra noastra, cu fiecare imagine postata pe retelele de socializare sau cu fiecare revista care elogiaza modul in care a slabit o vedeta autohtona sau de la Hollywood. Ne luam repede notite cu privire la dieta minune urmata sau apelam la prietenul Google si ne aruncam frenetic in valtoarea pierderii de kilograme, fara sa tinem cont de constitutia persoanei care a urmat dieta respectiva, de varsta, de numarul de sarcini, context social etc, de zeci de alti factori determinanti in o