Oul - intre a fi si a nu fi ....un aliment complet
Cine prefera oul la micul dejun mana sus! Cei care nu ati făcut asta puneti-va pe citit ca sa aflati ce pierdeti daca nu consumati acest aliment.
Personal ma numar printre cei care considera ca oul este un aliment extrem de valoros pentru alimentatie si de cele mai multe ori il includ in micul dejun pe care il pregatesc zilnic pentru mine sau pentru familia mea.Fie ca este vorba de varietati de omleta, egg rolls, oua fierte moi, oua posate, briose din oua, sufleu, toate aceste variante sunt extrem de savuroase si satioase si reprezinta o alternativa sanatoasa pentru micul dejun.
De curand, mi-am luat un aliat de nadejde de la Delimano - Delimano Master Pro, care ma ajuta la prepararea rapida a oualor (tari, moi, posate, omleta), doar pe baza de abur si, mai mult, micuta mea este fascinata de el si il foloseste aproape zilnic pentru a-si pregati micul deun.
Valoarea nutritiva a oului:
# albusul reprezinta 55% din greutatea sa si concentreaza proportia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine si substante minerale
# galbenusul reprezinta 35% din greutatea oului si contine mari cantitati de lipide
# coaja reprezinta doar 10% din greutatea sa si este compusa din carbonati de calciu (94%), de magneziu (1,5%) si fosfati sau alte substante organice insolubile in apa.
De-a lungul timpului, au luat nastere mai multe mituri:
1. Consumul de oua creste colesterolul - FALS, deoarece nivelul ridicat de colesterol este dat de intreaga alimentatie, mai ales de continutul ridicat de acizi grasi saturati.
2. Oul crud este mai sanatos - FALS, deoarece chiar daca in stare cruda oul are calitati nutritive ridicate si chiar terapeutice, in stare cruda risca sa contina o bacterie extrem de periculoasa SAMONELLA ENTERITIDIS, germenii provenind din solul infestat cu materii fecale. Pe de alta parte oul contine si substante antinutritive termolabile care recomanda gatirea oului inainte de servire.
3. Ouale ne fac mai destepti - ADEVARAT, deoarece complexul de vitamine B ajuta la buna functionare a sistemului nervos. Oul contine lecitina, care mentine sanatatea vaselor capilare, vitamina B6 care previne oboseala mentala si colina, care este indispensabila pentru sinteza acetilcolinei, un neurotransmitator.
4. Ouale ajuta la slabit - ADEVARAT, deoarece oul contine cea mai buna proteina, respectiv albumina. Aceasta se asimileaza usor si, pe deasupra, contine toti aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, in cantitatile ideale.
Tehnicile ideale de gatit sunt fierberea (nu indelungata, pentru ca galbenusul sa ramana moale) si sub forma de omleta pe tigaie antiaderenta (prin prajire se distrug proteinele).
Dar, dragii mei, cel mai important este ca, gatind la epuizare oua, am descoperit raspunsul la neobosita intrebare: cine a fost primul, oul sau gaina?!
Iata ca oul a fost primul, deoarece dinozaurii isi construiau cuiburi ca si pasarile si acolo depuneau oua, cu mult inainte de aparitia pasarilor (chiar a gainilor) 🤡.
Usurati acum de aceasta mareata descoperire, m-am gandit sa va dau o sugestie de mic dejun, rapida, gustoasa, bogata nutritiv.
Omleta cu porumb
Pentru porumb, va recomand varianta fara zahar in compozitie, eu am gasit la Lidl (Freshona), dar gasiti si la Auchan, la alti producator (d'aucy, Home Garden).
- 2 oua
- 1 bucata praz, cat o palma
- 2 linguri parmezan
- 20gr branza maturata cu chilli rasa (poate fi mozarella sau cascaval afumat)
- sare himalaia, piper mozaic
Am batut bine ouale si le-am amestecat cu parmezanul si condimentele. Am adaugat branza rasa si prazul taiat felii subtiri.
Am uns tigaia antiaderenta cu o lingura ulei de cocos si am gatit omleta la foc mic, cu capac.
Am decorat cu porumb fiert si masline.
Domnul A mi-a mancat mai bine de jumatate din omleta si mi-a spus sa o introduc in meniul diminetilor nostre de weekend, dar si in carticica de retete pe care o pregatesc cu drag pentru voi.
Va pup pe suflet!!!
Cine prefera oul la micul dejun mana sus! Cei care nu ati făcut asta puneti-va pe citit ca sa aflati ce pierdeti daca nu consumati acest aliment.
Personal ma numar printre cei care considera ca oul este un aliment extrem de valoros pentru alimentatie si de cele mai multe ori il includ in micul dejun pe care il pregatesc zilnic pentru mine sau pentru familia mea.Fie ca este vorba de varietati de omleta, egg rolls, oua fierte moi, oua posate, briose din oua, sufleu, toate aceste variante sunt extrem de savuroase si satioase si reprezinta o alternativa sanatoasa pentru micul dejun.
De curand, mi-am luat un aliat de nadejde de la Delimano - Delimano Master Pro, care ma ajuta la prepararea rapida a oualor (tari, moi, posate, omleta), doar pe baza de abur si, mai mult, micuta mea este fascinata de el si il foloseste aproape zilnic pentru a-si pregati micul deun.
Valoarea nutritiva a oului:
# albusul reprezinta 55% din greutatea sa si concentreaza proportia cea mai mare de proteine, enzime, vitamine si substante minerale
# galbenusul reprezinta 35% din greutatea oului si contine mari cantitati de lipide
# coaja reprezinta doar 10% din greutatea sa si este compusa din carbonati de calciu (94%), de magneziu (1,5%) si fosfati sau alte substante organice insolubile in apa.
De-a lungul timpului, au luat nastere mai multe mituri:
1. Consumul de oua creste colesterolul - FALS, deoarece nivelul ridicat de colesterol este dat de intreaga alimentatie, mai ales de continutul ridicat de acizi grasi saturati.
2. Oul crud este mai sanatos - FALS, deoarece chiar daca in stare cruda oul are calitati nutritive ridicate si chiar terapeutice, in stare cruda risca sa contina o bacterie extrem de periculoasa SAMONELLA ENTERITIDIS, germenii provenind din solul infestat cu materii fecale. Pe de alta parte oul contine si substante antinutritive termolabile care recomanda gatirea oului inainte de servire.
3. Ouale ne fac mai destepti - ADEVARAT, deoarece complexul de vitamine B ajuta la buna functionare a sistemului nervos. Oul contine lecitina, care mentine sanatatea vaselor capilare, vitamina B6 care previne oboseala mentala si colina, care este indispensabila pentru sinteza acetilcolinei, un neurotransmitator.
4. Ouale ajuta la slabit - ADEVARAT, deoarece oul contine cea mai buna proteina, respectiv albumina. Aceasta se asimileaza usor si, pe deasupra, contine toti aminoacizii de care corpul nostru are nevoie, in cantitatile ideale.
Tehnicile ideale de gatit sunt fierberea (nu indelungata, pentru ca galbenusul sa ramana moale) si sub forma de omleta pe tigaie antiaderenta (prin prajire se distrug proteinele).
Dar, dragii mei, cel mai important este ca, gatind la epuizare oua, am descoperit raspunsul la neobosita intrebare: cine a fost primul, oul sau gaina?!
Iata ca oul a fost primul, deoarece dinozaurii isi construiau cuiburi ca si pasarile si acolo depuneau oua, cu mult inainte de aparitia pasarilor (chiar a gainilor) 🤡.
Usurati acum de aceasta mareata descoperire, m-am gandit sa va dau o sugestie de mic dejun, rapida, gustoasa, bogata nutritiv.
Omleta cu porumb
Pentru porumb, va recomand varianta fara zahar in compozitie, eu am gasit la Lidl (Freshona), dar gasiti si la Auchan, la alti producator (d'aucy, Home Garden).
- 2 oua
- 1 bucata praz, cat o palma
- 2 linguri parmezan
- 20gr branza maturata cu chilli rasa (poate fi mozarella sau cascaval afumat)
- sare himalaia, piper mozaic
Am batut bine ouale si le-am amestecat cu parmezanul si condimentele. Am adaugat branza rasa si prazul taiat felii subtiri.
Am uns tigaia antiaderenta cu o lingura ulei de cocos si am gatit omleta la foc mic, cu capac.
Am decorat cu porumb fiert si masline.
Domnul A mi-a mancat mai bine de jumatate din omleta si mi-a spus sa o introduc in meniul diminetilor nostre de weekend, dar si in carticica de retete pe care o pregatesc cu drag pentru voi.
Va pup pe suflet!!!
Comentarii
Trimiteți un comentariu