Treceți la conținutul principal
Mini ateliere de gatit: intre pasiune si necesitate

De cele mai mult ori, in discutiile cu cei care se consulta cu mine in ceea ce priveste relatia pe care o au cu mancarea, ma lovesc de aceeasi dificultate (nu cred in termenul de problema, pare sa agraveze si cel mai mic inconvenient) - "Nu mai stiu ce sa mananc...M-am saturat de gratar si legume, nu mai suport salata!!!"


Sigur, o alimentatie cat mai simpla, cu cat mai putine combinatii este cat mai sanatoasa pentru organism, deoarece faciliteaza digestia, iar corpul nostru nu isi cheltuie energia doar pe procesul de digestie in detrimentul altor procese metabolice sau functionale.

Cu toate acestea, nimeni nu va obliga sa va schimbati radical alimentatia si sa incepeti peste noapte sa iubiti brocoli, andivele, cartoful dulce, apio si anghinarea sau germenii de praz. Nimeni nu va obliga sa mancati avocado zilnic, daca nu va place (am o prietena pe care o irita pana si mirosul acestui fruct pe care eu, de exemplu, il ador).

Si eu am crescut cu paine alba, cartofi prajiti, snitel, chiftele, carne prajita, sarmale si prajitura cu osanza ... Asta nu m-a impiedicat insa sa deschid ochii si sa stabilesc la un moment dat ca acest mod de viata nu ma reprezinta, ca vreau sa schimb ceva. Si usor, usor, am dat cate o sansa, uneori a doua sau a  cat--fost-nevoia-sansa unor legume si unor fructe noi, cu al caror gust nu eram familiarizata si care, parte dintre ele, la inceput, mi-au parut respingatoare. Dar am revenit asupra lor pentru ca perseverenta ma caracterizeaza si ...iata-ne in acest punct unde organizam deja al doilea atelier de gatit.


Este drept ca pentru moment este in regim de cerc inchis, adica se adreseaza doar celor cu care lucrez deja, dar pe viitor am de gand sa il extind pentru toti cei care isi doresc sa afle mai mult despre cine sunt ei si care este rolul lor in relatia cu mancarea. 

Ieri m-am intalnit cu 5 oameni dragi, printre care un tatic grozav care isi creste singur cei doi copii, cu o adolescenta care ii testeaza toate limitele si pentru care mereu este alert si atent la tot ce este nou si interesant in domeniu.

Provocarea atelierelor mele este mereu aceeasi si de fiecare data alta, pentru ca pornim repetitiv de la teoria ca gatim cu ce avem prin casa. Pregatesc intotdeauna pentru prietenii mei liste de alimente la indemana si care nu ar trebui sa le lipseasca (in functie intotdeauna de preferintele lor culinare, de intolerantele pe care le au sau de alimentele preferate) si am intotdeauna grija sa fiu flexibila. Pretul alimentelor nu vreau sa fie un stress in plus, nici grija ca daca nu am gasit alimentul cutare, nu pot gati nimic si mai bine renunta.

Alimentatia este un proces natural, firesc, care se intampla organic,  de ce sa il complicam? Colaboratorii mei au exemple de mese si de combinatii de alimente si de gramaje in termeni simpli (cate linguri, cani, felii, cat palma, cat jumatate de palma etc) cu care isi pot monitoriza cu usurinta portiile. Cantarul este un instrument de ajutor in bucatarie, dar nu vreau sa il transform in inamic: nici pe cel de bucatarie, nici pe cel care ne monitorizeaza greutatea corporala. 

Tematica atelierului de ieri a fost #summerfundesers, iar pe lista de ingrediente aduse de prietenii mei s-au numarat:

- biscuiti de ovaz
- mascarpone
- pepene galben
- smantana lichida neindulcita
- ciocolata cu stevia
- unt de arahide
- nuca de cocos
- indulcitor
- pastai de vanilie


Eu am completat aceasta lista cu ingrediente din propria camara si am facut impreuna:

1. Prajiturele din unt de arahide si ciocolata si
2. Inghetata de pepene (doar am discutat despre reteta, urmand sa o punem in practica cu alta ocazie, dar fiecare a plecat cu reteta in buzunar - ca tema de casa)
3. Sandwhich cu inghetata (aveam deja in congelator, facuta zilele trecute)


Este adevarat ca ne-a fost usor sa punem cap la cap aceste deserturi, avand in vedere faptul ca cei cu care lucrez, isi procura deja produsele speciale de pe site-uri dedicate precum adiograsime.ro, nosugarshop.ro,  farmacia naturista Miracolul Plantelor sau Enigma, dar isi aduc aceste produse si din strainatate, ori de cate ori au ocazia, ca si mine, de altfel. Asta nu inseamna insa ca nu putem realiza acest lucru si cu produse de la magazinele universale de tip Carrefour, Lidl sau Auchan, care au deja raioane dedicate produselor fara zahar, fara gluten sau cu continut redus de grasimi.

Nu de mult facusem reteta de raffaello  de casa cu mascarpone si cocos, o nebunie, si m-am gandit ca as incerca pe acelasi principiu, o prajitura/bomboana avand ca baza untul de arahide (daca nu l-ati incercat pana acum cu mere - optional si granola, vi-l recomand, pentru ca este un mic dejun delicios).


Am folosit un borcan de unt de arahide de pe nosugar.ro – 300gr, pe care l-am topit in cuptorul cu microunde (aproximativ un minut). Peste el am turnat faina de cocos (gasiti si la Miracolul Plantelor, cei care sunteti din Timisoara, sau la farmaciile naturiste), in ploaie, pana cand aluatul a devenit vascos si am putut face bilute in mana. Cand am gustat, am simtit nevoia sa adaug si 2 linguri de indulcitor, pentru o aroma dulce-sarata.
Am format bilute cu o lingura rotunda speciala, inmuiata in apa rece inainte de fiecare portie si le-am dat la rece pentru o ora.

 
Intre timp, am topit la bain-marie ciocolata cu zmeura si seminte de canepa de la Sweet Safe cumparata tot de pe nosugar.ro (gasiti si la Carrefour), pe care am amestecat-o cu doua linguri ulei de cocos si o lingura smantana lichida neindulcita.


Am tavalit bilutele din unt de arahide prin ciocolata topita si le-am lasat sa se scurga pe un suport cu grilaj. Pentru decor, am topit doua linguri de unt de arahide. Am pus din nou bomboanele/ prajiturelele la rece pentru inca o jumatate de ora. 

Sandwich-urile de biscuiti cu inghetata au mers rapid, deoarece am folosit biscuitii din ovaz pe care ii aveam la indemana si am pus intre doi biscuiti doua cupe de inghetata de vanilie cu ciocolata si caramel facuta in casa zilele trecute (o sa revin cu reteta intr-o postare ulterioara). Pentru cele care nu dispun de timp, exista in comert variante de inghetata fara zahar, dar eu va incurajez sa va faceti propria inghetata pe care sa o pastrati la congelator si la care sa apelati ori de cate ori simtiti nevoia de ceva racoritor. La urma urmei nu consuma mult timp si aveti avantajul de a avea rezerve sigure la congelator.
 

Voi ati incerca vreuna din aceste variante? Care v-ar atrage mai mult?

Pana imi raspundeti, 

Va pup pe suflet!











Comentarii

Postări populare de pe acest blog

EU SUNT CEEA CE SUNT

EU SUNT CEEA CE SUNT Dragi prieteni, mă bucur să vă regăsesc după o absență atât de îndelungată de pe Blog. Sincer, în toată această perioadă nu am mai simțit nevoia să îmi expun opiniile, gândurile în acest fel. Părea că toată lumea are ceva de spus, de postat, de arătat și de promovat, încât m-am dedicat total mie și programelor de meditații care mi-au deschis uși și ferestre către lumea mea interioară. Dar nici despre asta nu o să vă vorbesc astazi. Îmi doresc mai degrabă să mă concentrez pe călătoria devenirii și chiar este vorba despre drum, ci nu destre destinație, pentru că nu o cunosc. Nu am idee unde am nevoie să ajung sau cum voi face asta, ci doar că drumul îmi aduce bucurie în suflet. Mulți dintre voi mă vedeți ca pe un bucătar iscusit și mă asociați cu ideea de " tipa aia care gătește fain ". Alții, care ați lucrat cu mine ca și terapeut, poate mă vedeți ca omul care a fost lângă voi, care v-a ghidat sau v-a ajutat. Cei care au fost în programele mele de nutriție
LISTA DORINȚELOR Este 1 ianuarie 2020 și probabil că ați intrat în Anul Nou " cum se cuvine ": ați avut pe voi ceva roșu, pentru noroc, ați avut cu siguranță bani, pentru prosperitate, ați lăsat bărbații să treacă primii pragul casei, că așa se face etc...Dar, poate, și multe dintre voi v-ați pregătit cu conștinciozitate liste de dorințe pentru anul 2020, rezoluții noi, așa-i? Pentru că este nevoie să ne scriem dorințele, dacă vrem să se materializeze..., așa spun specialiștii .... Oare? Este suficient atât? Să bifăm pe listă aceste must have-uri și să pregătim lista după care să așteptăm să se materializeze gândul? Vă întreb și eu ceva ce m-a întrebat și pe mine, la un moment dat, Maestrul meu: și de unde știți care din cele 60000 de gânduri, care ne invadează zilnic mintea, se va materializa?  Alea de pe listă, evident! Ești sigură?!!! Nu frica ta că unele dorințe sunt prea mari pentru a se împlini, nu oare teama că dacă obții jobul visat, va trebui să te muț
Cat de importanta este capra vecinului?!!!!! Petrec zeci de ore pe saptamana stand de vorba cu femei din anturajul meu si cu persoane care ma contacteaza pe facebook in urma postarilor mele. Intalnesc aceeasi frustrare si neputinta, mai ales in grupurile de suport, acolo unde o persoana reuseste sa dea jos multe kilograme si, in plus, sa isi modeleze frumos corpul in urma exercitiilor fizice. Photo by: @i_darkmoon (Instagram) Magia patratelelor de pe abdomen continua sa seduca si sa produca efecte asupra noastra, cu fiecare imagine postata pe retelele de socializare sau cu fiecare revista care elogiaza modul in care a slabit o vedeta autohtona sau de la Hollywood. Ne luam repede notite cu privire la dieta minune urmata sau apelam la prietenul Google si ne aruncam frenetic in valtoarea pierderii de kilograme, fara sa tinem cont de constitutia persoanei care a urmat dieta respectiva, de varsta, de numarul de sarcini, context social etc, de zeci de alti factori determinanti in o