Treceți la conținutul principal

Inghetata si magia verii

Care dintre noi poate rezista tentatiei parfumate raspandita de aroma inghetatei? Senzatia aceea aproape orgasmica in care aroma fina si delicata a inghetatei iti mangaie delicat papilele si iti racoreste sufletul. Cred ca putini dintre noi suntem in stare sa ne eschivam si sa nu sucombam vrajei exercitate de delicioasa inghetata.

Am observat de cateva zile ca, in casa noastra, intra diverse cutii de inghetata care dispar rand pe rand, pe masura ce zilele trec. Nu pot spune ca aceasta caravana deloc silentioasa m-a lasat indiferenta pentru ca, chiar daca gustul meu predilect este sarat, RECUNOSC, vara tanjesc dupa inghetata !!! Acum sunt convinsa ca s-a activat automat butonul de panica al tuturor celor care ma cunosc. B mananca inghetata?!!!!! Urmeaza cateva zambete pline de inteles... "Hmmm, parca am remarcat ca in ultima vreme poarta haine mai largi....Acum stim si de ce !!!". :) Ei, da , prietenii stiu de ce!!

Dar eu, dragilor, stiu si mai bine. Stiu ca pot si ca imi dau voie, daca vreau, sa mananc o inghetata din comert, cum, la fel de bine, pot premedita pregatirea unor resurse serioase de inghetata perfect sanatoasa pentru mine si pentru familia mea. O inghetata in rezonanta cu modul in care am ales sa ma alimentez de cativa ani, o inghetata a carei aroma sa ma incantesi, in acelasi timp, sa nu imi activeze imediat sentimente de vina sau de regret. 

Ce inseamna inghetata sanatoasa? Pin simpla ingerare, inghetata ne ajuta sa ardem mai multe calorii decat mancam, deoarece organismul incepe sa lucreze ca sa isi regleze temperatura, dupa ce noi o scadem brusc. Mai multe studii au aratat ca 5 sau 6 pahare de apa rece ne ajuta sa ardem cu 10 calorii mai mult pe zi, adica vom scadea in greutate cu 450 g pe an, fara efort. Dar asta poate fi tematica unei alte zile, azi insa, este despre inghetata.

In ceea ce ma priveste, inghetata sanatoasa inseamna inghetata din ingrediente cat mai naturale si mai bogate in nutrienti, adica este facuta din fructe sau nuci, mascarpone si frisca neindulcita.
Acum o saptamana am avut o dezamagitoare si total esuata incercare de a face inghetata cu trei arome.Cu toate acestea, pentru ca nu imi place sa arunc mancarea, ci mai degraba o transform, am pus caserolele la frigider si am asteptat momentul AHA, adica acel moment prielnic in care inspiratia imi serveste pe tava o reteta noua. Uite asa, in congelator asteptau cumintele 3 calupuri de gheata frumos colorate si aromate. TREI calupuri de gheata….Am luptat mai bine de o ora cu ele sa le sparg in farame mici si fine de gheata. Dupa ce am distrus o caserola in urma loviturilor repetete de cutit (acum ca astern pe pagina asta realizez ce infricosator de SPOOKY suna, dar, va jur, ca nu am …INCA porniri criminale), am reusit sa zdrobesc cristalele de gheata si sa obtin un fel de "granita" in trei culori: roz intens (fructe de padure), galben pal (ananas, para si banana) si mov (afine).

Deoarece afinele erau in cantitate mica, le-am amestecat cu ananasul, para si banana, astfel incat am decis ca acesta sa fie un amestec exotic, aroma ananasului tronand deasupra celorlalte arome. Am adaugat cate o cutie de mascarpone la fiecare din cele doua recipiente, am batut bine frisca neindulcita separat si am adaugat-o in cele doua amestecuri. Asa au luat nastere cele doua inghetate: SWEET BERRIES si CRAZY SUMMER. Le-am dat nume pentru ca am de gand sa tot fac diverse combinatii de inghetata, acum ca stiu exact ce am de facut si am descoperit cat de satisfacatoare este aroma lor.

In continuare o sa va prezint procesul de fabricatie al celor doua inghetate delicioase, in ordinea fireasca si normala (adica nu faceti ca mine si, ca niste personae civilizate ce sunteti, urmati calea mai simpla).

SWEET BERRIES: 500-600gr fructe de padure congelate, predominant zmeura, zdrobite in blender cu putin lapte de migdale, pentru a permite blenderului sa le marunteasca usor. Am adaugat doua linguri indulcitor, dar puteti pune mai mult sau mai putin, in functie de preferinte. Adaugati o cutie de 250gr mascarpone si 200-250gr frisca neindulcita batuta bine intr-un vas separat. Se amesteca bine si se pune la congelator pentru 30 minute. Se scoate din congelator si cu o spatula de lemn se zdrobesc bine cristalele de gheata. Se repune la congelator si se repeta acest proces de inca doua ori, din jumatate in jumatate de ora. La final, se pune intr-o cutie cu capac, unde se poate decora cu zmeura, capsuni sau alte fructe de padure. Eu am decorat cu cirese, ca asta am avut la indemana azi. 


CRAZY SUMMER: 500-600gr fructe (1 banana, o para bine coapta, cu coaja cu tot, ananas proaspat, taiate cuburi- fructele au fost congelate in prealabil, se maruntesc in blender cu putin iaurt grecesc si indulcitor, daca mai simtiti nevoia (dar banana este suficienta pentru a da gustul dulce intregului amestec), apoi se adauga cutia de mascarpone si 200-250gr frisca neindulcita batuta bine separat si fulgi de cocos. Se repeta procedura de zdrobire a crsitalelor de gheata. La final, inainte de a o repune la congelator, am ornat-o cu caramel fara zahar de la norugar.ro si chipsuri de cocos.




Dar, ce credeti, povestea inghetatei se opreste aici? Nu, pentru ca toata aventura de zi mi-a reamintit de una din combinatiile mele preferate: cald cu rece, dulce si putin sarat, dobandita pe vremea cand mergeam la MOl si nu ratam niciodata papanasi cu inghetata. Asa ca pentru gustarea de azi, m-am rasfatat cu o prajiturica facuta in 5 minute la cuptorul cu microunde, inghetata cu fructe de padure si cirese proaspete. O combinatie savuroasa de texturi si arome, la care a poftit si domnisoara mea mai mare, pe care de aici inainte o vom numi, MAREA sau The Meat Hater (ea zice ca este o denumire oribila, but this is another story, pentru ca va aparea si MICA si Mr. ).

Daca intr-o zi aveti chef sa testati aceasta combinatie, va las si reteta de MUG CAKE (eu azi am folosit o froma dreptunghiulara de silicon, dar tehnica este aceeasi): 1 ou batut bine cu telul, doua linguri lapte de cocos (puteti folosi orice fel de lapte aveti in dotare), un varf de cutit praf de copt, indulcitor dupa gust - chiar gust amestecul, arome - azi am folosit brandy, o lingura de faina de cocos, fulgi de cocos. Am uns forma de silicon cu ulei de cocos, am pus compozitia acolo si am dat-o la cuptorul cu microunde 5 minute. 

Iata ce delicatesa a iesit in final.....




Sweet days and do not forget...always be...UnDisputedly YOU!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

EU SUNT CEEA CE SUNT

EU SUNT CEEA CE SUNT Dragi prieteni, mă bucur să vă regăsesc după o absență atât de îndelungată de pe Blog. Sincer, în toată această perioadă nu am mai simțit nevoia să îmi expun opiniile, gândurile în acest fel. Părea că toată lumea are ceva de spus, de postat, de arătat și de promovat, încât m-am dedicat total mie și programelor de meditații care mi-au deschis uși și ferestre către lumea mea interioară. Dar nici despre asta nu o să vă vorbesc astazi. Îmi doresc mai degrabă să mă concentrez pe călătoria devenirii și chiar este vorba despre drum, ci nu destre destinație, pentru că nu o cunosc. Nu am idee unde am nevoie să ajung sau cum voi face asta, ci doar că drumul îmi aduce bucurie în suflet. Mulți dintre voi mă vedeți ca pe un bucătar iscusit și mă asociați cu ideea de " tipa aia care gătește fain ". Alții, care ați lucrat cu mine ca și terapeut, poate mă vedeți ca omul care a fost lângă voi, care v-a ghidat sau v-a ajutat. Cei care au fost în programele mele de nutriție
LISTA DORINȚELOR Este 1 ianuarie 2020 și probabil că ați intrat în Anul Nou " cum se cuvine ": ați avut pe voi ceva roșu, pentru noroc, ați avut cu siguranță bani, pentru prosperitate, ați lăsat bărbații să treacă primii pragul casei, că așa se face etc...Dar, poate, și multe dintre voi v-ați pregătit cu conștinciozitate liste de dorințe pentru anul 2020, rezoluții noi, așa-i? Pentru că este nevoie să ne scriem dorințele, dacă vrem să se materializeze..., așa spun specialiștii .... Oare? Este suficient atât? Să bifăm pe listă aceste must have-uri și să pregătim lista după care să așteptăm să se materializeze gândul? Vă întreb și eu ceva ce m-a întrebat și pe mine, la un moment dat, Maestrul meu: și de unde știți care din cele 60000 de gânduri, care ne invadează zilnic mintea, se va materializa?  Alea de pe listă, evident! Ești sigură?!!! Nu frica ta că unele dorințe sunt prea mari pentru a se împlini, nu oare teama că dacă obții jobul visat, va trebui să te muț
Cat de importanta este capra vecinului?!!!!! Petrec zeci de ore pe saptamana stand de vorba cu femei din anturajul meu si cu persoane care ma contacteaza pe facebook in urma postarilor mele. Intalnesc aceeasi frustrare si neputinta, mai ales in grupurile de suport, acolo unde o persoana reuseste sa dea jos multe kilograme si, in plus, sa isi modeleze frumos corpul in urma exercitiilor fizice. Photo by: @i_darkmoon (Instagram) Magia patratelelor de pe abdomen continua sa seduca si sa produca efecte asupra noastra, cu fiecare imagine postata pe retelele de socializare sau cu fiecare revista care elogiaza modul in care a slabit o vedeta autohtona sau de la Hollywood. Ne luam repede notite cu privire la dieta minune urmata sau apelam la prietenul Google si ne aruncam frenetic in valtoarea pierderii de kilograme, fara sa tinem cont de constitutia persoanei care a urmat dieta respectiva, de varsta, de numarul de sarcini, context social etc, de zeci de alti factori determinanti in o