Care dintre noi poate rezista tentatiei parfumate raspandita de aroma
inghetatei? Senzatia aceea aproape orgasmica in care aroma fina si delicata a
inghetatei iti mangaie delicat papilele si iti racoreste sufletul. Cred ca
putini dintre noi suntem in stare sa ne eschivam si sa nu sucombam vrajei
exercitate de delicioasa inghetata.
Am observat de cateva zile ca, in casa noastra, intra diverse cutii de
inghetata care dispar rand pe rand, pe masura ce zilele trec. Nu pot spune ca
aceasta caravana deloc silentioasa m-a lasat indiferenta pentru ca, chiar daca
gustul meu predilect este sarat, RECUNOSC, vara tanjesc dupa inghetata !!! Acum
sunt convinsa ca s-a activat automat butonul de panica al tuturor celor care ma
cunosc. B mananca inghetata?!!!!! Urmeaza cateva zambete pline de inteles...
"Hmmm, parca am remarcat ca in ultima vreme poarta haine mai largi....Acum
stim si de ce !!!". :) Ei, da , prietenii stiu de ce!!
Dar eu, dragilor, stiu si mai bine. Stiu ca pot si ca imi dau voie, daca
vreau, sa mananc o inghetata din comert, cum, la fel de bine, pot premedita
pregatirea unor resurse serioase de inghetata perfect sanatoasa pentru mine si
pentru familia mea. O inghetata in rezonanta cu modul in care am ales sa ma
alimentez de cativa ani, o inghetata a carei aroma sa ma incantesi, in acelasi timp, sa
nu imi activeze imediat sentimente de vina sau de regret.
Ce inseamna inghetata sanatoasa? Pin simpla ingerare, inghetata ne ajuta sa
ardem mai multe calorii decat mancam, deoarece organismul incepe sa lucreze ca
sa isi regleze temperatura, dupa ce noi o scadem brusc. Mai multe studii au aratat ca 5 sau 6 pahare de
apa rece ne ajuta sa ardem cu 10 calorii mai mult pe zi, adica vom scadea in
greutate cu 450 g pe an, fara efort. Dar asta poate fi tematica unei alte zile, azi insa, este despre inghetata.
In ceea ce ma priveste, inghetata sanatoasa inseamna inghetata din ingrediente
cat mai naturale si mai bogate in nutrienti, adica este facuta din fructe sau nuci,
mascarpone si frisca neindulcita.
Acum o saptamana am avut o dezamagitoare si total esuata incercare de a face
inghetata cu trei arome.Cu toate acestea, pentru ca nu imi place sa arunc
mancarea, ci mai degraba o transform, am pus caserolele la frigider si am
asteptat momentul AHA, adica acel moment prielnic in care inspiratia imi serveste pe tava o
reteta noua. Uite asa, in congelator asteptau cumintele 3 calupuri de gheata frumos
colorate si aromate. TREI calupuri de gheata….Am luptat mai bine de o ora cu
ele sa le sparg in farame mici si fine de gheata. Dupa ce am distrus o caserola
in urma loviturilor repetete de cutit (acum ca astern pe pagina asta realizez ce
infricosator de SPOOKY suna, dar, va jur, ca nu am …INCA porniri criminale), am
reusit sa zdrobesc cristalele de gheata si sa obtin un fel de "granita" in trei
culori: roz intens (fructe de padure), galben pal (ananas, para si banana) si
mov (afine).
Deoarece afinele erau in cantitate mica, le-am amestecat cu ananasul, para
si banana, astfel incat am decis ca acesta sa fie un amestec exotic, aroma
ananasului tronand deasupra celorlalte arome. Am adaugat cate o cutie de
mascarpone la fiecare din cele doua recipiente, am batut bine frisca neindulcita
separat si am adaugat-o in cele doua amestecuri. Asa au luat nastere cele doua
inghetate: SWEET BERRIES si CRAZY SUMMER. Le-am dat nume pentru ca am de gand sa tot fac diverse combinatii de inghetata, acum ca stiu exact ce am de facut si am descoperit cat de satisfacatoare este aroma lor.
In continuare o sa va prezint procesul de fabricatie al celor doua inghetate
delicioase, in ordinea fireasca si normala (adica nu faceti ca mine si, ca niste
personae civilizate ce sunteti, urmati calea mai simpla).
SWEET BERRIES: 500-600gr fructe de padure congelate, predominant zmeura,
zdrobite in blender cu putin lapte de migdale, pentru a permite blenderului sa le
marunteasca usor. Am adaugat doua linguri indulcitor, dar puteti pune mai mult
sau mai putin, in functie de preferinte. Adaugati o cutie de 250gr mascarpone
si 200-250gr frisca neindulcita batuta bine intr-un vas separat. Se amesteca bine si se
pune la congelator pentru 30 minute. Se scoate din congelator si cu o spatula
de lemn se zdrobesc bine cristalele de gheata. Se repune la congelator si se repeta
acest proces de inca doua ori, din jumatate in jumatate de ora. La final, se
pune intr-o cutie cu capac, unde se poate decora cu zmeura, capsuni sau alte
fructe de padure. Eu am decorat cu cirese, ca asta am avut la indemana azi.
CRAZY SUMMER: 500-600gr fructe (1 banana, o para bine coapta, cu coaja cu
tot, ananas proaspat, taiate cuburi- fructele au fost congelate in prealabil, se maruntesc in
blender cu putin iaurt grecesc si indulcitor, daca mai simtiti nevoia (dar
banana este suficienta pentru a da gustul dulce intregului amestec), apoi se
adauga cutia de mascarpone si 200-250gr frisca neindulcita batuta bine separat si
fulgi de cocos. Se repeta procedura de zdrobire a crsitalelor de gheata. La
final, inainte de a o repune la congelator, am ornat-o cu caramel fara zahar
de la norugar.ro si chipsuri de cocos.
Dar, ce credeti, povestea inghetatei se opreste aici? Nu, pentru ca toata aventura de zi mi-a reamintit de una din combinatiile mele preferate: cald cu rece, dulce si putin sarat, dobandita pe vremea cand mergeam la MOl si nu ratam niciodata papanasi cu inghetata. Asa ca pentru gustarea de azi, m-am rasfatat cu o prajiturica facuta in 5 minute la cuptorul cu microunde, inghetata cu fructe de padure si cirese proaspete. O combinatie savuroasa de texturi si arome, la care a poftit si domnisoara mea mai mare, pe care de aici inainte o vom numi, MAREA sau The Meat Hater (ea zice ca este o denumire oribila, but this is another story, pentru ca va aparea si MICA si Mr. ).
Daca intr-o zi aveti chef sa testati aceasta combinatie, va las si reteta de MUG CAKE (eu azi am folosit o froma dreptunghiulara de silicon, dar tehnica este aceeasi): 1 ou batut bine cu telul, doua linguri lapte de cocos (puteti folosi orice fel de lapte aveti in dotare), un varf de cutit praf de copt, indulcitor dupa gust - chiar gust amestecul, arome - azi am folosit brandy, o lingura de faina de cocos, fulgi de cocos. Am uns forma de silicon cu ulei de cocos, am pus compozitia acolo si am dat-o la cuptorul cu microunde 5 minute.
Iata ce delicatesa a iesit in final.....
Sweet days and do not forget...always be...UnDisputedly YOU!
Comentarii
Trimiteți un comentariu